2012. február 19., vasárnap

Narancsos csokoládétorta



Hozzávalók: 4 tojás, 4-5 csapott ek. kristálycukor, 4 ek. finomliszt, csipet só, 1-1,5 ek. cukrozatlan kakaópor, kb. 1 kk. sütőpor, 1 zacskó van. cukor,  1 tk. apróra vágott kandírozott narancshéj, 1 narancs reszelt héja, 200-250 ml főzőtejszín, 250-300 g étcsokoládé, kb. 200 g porcukor (ízlés szerint),  2 narancs leve. (díszítés: ½ narancs, szeletelt mandula, étcsokoládé)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat 3 ek. cukorral fehéredésig habosítjuk, a fehétjét a  csipet sóval, és a maradék 1 ek. cukorral kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, és belekeverjük a tojássárgájás masszába a kandírozott- és a fél narancs reszelt narancshéjával együtt. Utána először a tojáshab 1/3 részével fellazítjuk, majd a maradékot óvatosan beleforgatjuk.  Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni. A csokoládéganache-hoz a tejszínt felforraljuk, és az összetördelt étcsokoládéra öntjük, olvadásig keverjük, és a még meleg masszához hozzáadjuk a narancslevet, héjat, és a porcukrot is. Ha már langyos, kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, dermedni.  Ha krám állagúra sűrűsödött, a három szintre vágott piskótán egyenletesen elosztjuk ( a külsejét is ezzel vonjuk be). A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, és ah kihűlt ezzel borítjuk be a torta oldalát. A narancsot vékony félkarikákra vágjuk, majd ilyen formára hajlítva 50 fokos sütőben kb. 20 percet szárítjuk. A csokoládéforgácshoz a tábla csokoládé felszínéről egy éles késsel magunk felé húzva forgácsokat húzunk le.  Ezzel díszítjük a torta tetejét.
Jó étvágyat!

Narancsos csokoládétorta
Készítette: Erdei Blanka
Narancsos csokoládétorta                                                                                                                                               

2012. február 18., szombat

Sült csirkemell kapros-kefires salátával


Hozzávalók 1 személyre:  1 vastagabb szelet csirkemell, fél citrom, görög fűszerkeverék (saját készítésű is lehet), olívaolaj, pár csepp sötét balzsamecet, 1 doboz kefir, friss kapor, cseresznyeretek, sörretek, jégsaláta, kígyóuborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, koktélparadicsom, egy gerezd fokhagyma

Elkészítés: A zöldségeket kb. egyenlő méretű csíkokra vágjuk. A kefirhez adjuk az apróra vágott fokhagymát és kaprot, sózzuk, borsozzuk, citromlével, kevés mustárral ízesítjük. A csirkemellet lehetőség szerint min. egy órával sütés előtt bepácoljuk: meglocsoljuk olívaolajjal, kevés citromlével, bedörzsöljük a görög fűszerkeverékkel, kicsit sózzuk majd hűtőben hagyjuk állni. Kevés forró olívaolajon, nagylángon először kérget sütünk rá, majd vastagságtól függően kb. 8-10 percig sütjük kisebb lángon. Mikor átsült, hagyjuk pár percig pihenni. A zöldségeket meglocsoljuk kevés extra szűz olívaolajjal, pár csepp  balzsamecettel. A tányérra halmozunk a salátából, meglocsoljuk a kefires öntettel, és mellé tesszük a felszeletelt húst, citromgerezddel tálaljuk.

Sült csirkemell salátával, kapros-kefires dresszinggel