2012. január 21., szombat

Rozmaringos kacsamell pirított burgonyával, fűszeres narancsmártással, karamellizált almakarikával



Hozzávalók 1 személyre: 1 darab zsírosabb pecsenye kacsamell (nincs akkor mellé kb. 20 dkg kacsaháj) friss rozmaring, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 alma (savanykásabb fajta), barnacukor, őrölt fahéj, 1 fahéjrúd, egész szegfűszeg, kb. 2 ek, vaj, 2-3 nagyobb kifliburgonya vagy más nem szétfőlős fajta, 3 narancs, kevés víz, kristálycukor, kb. 2 ek. liszt, pár csepp balzsamecet, 0,5 dl Sangria


Elkészítés: A kacsamell bőrét átlósan beirdaljuk, a húst nem felsértve és bedörzsöljük sóval, feketeborssal, rozmaringgal. Meleg, száraz serpenyőben ezzel az oldalával lefelé hagyjuk kiolvadni a zsírját. Ha megpirult megfordítjuk, a másik oldalát is megkérgesítjük, áttesszük egy tepsire kevés zsírt öntve rá, mellétesszük a vöröshagyma és almacikkeket, a zúzott fokhagymát, pár szál rozmaringot. Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük a méretétől függően, hogy belül lehetőleg rózsaszín (rosé) maradjon. 
A mártáshoz az egyik narancsot kettévágjuk, és a levét egy gyorsforralóba facsarjuk, a másik narancsot kifilézzük, és a húsát feldaraboljuk. A narancs levét kevés vízzel, a fűszerekkel együtt forraljuk fel, beletesszük a narancsdarabokat. Mikor kissé elforrt a leve, cukorral édesítjük, kivesszük az egész fűszereket, kevés vízzel csomómentesre kevert liszttel mártás állagúra sűrítjük. A végén pár csepp balzsamecettel pikánsabbá tehetjük. 
A körethez a burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd hosszába vastag szeletekre vágjuk. Csillag alakú pogácsaszaggatóval kivágjuk, sózzuk, borsozzuk majd ezeket a kacsa félretett zsírjának egy részén hirtelen megpirítjuk.
A karamellizált almakarikához az almát meghámozzuk, majd kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, közepüket pogácsaszaggatóval eltávolítjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd beletesszük az almakarikákat, tetejét megszórjuk kevés fahéjjal elkevert barnacukorral, majd fedő alatt rövid ideig pároljuk, de belül kissé roppanós maradjon. Ezután megfordítjuk, a másik oldalát is megszórjuk kevés cukorral, azt is hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd Sangriát öntünk rá, már csak annyi ideig hagyjunk alatta lángot, amíg az alkohol elpárolog.

Tálaláskor a kacsamell szeleteket egymást fedve tálaljuk, mellé tesszük a burgonyacsillagokat, az almakarikát, és kevés narancsmártást locsolunk köré. Szegfűszeggel tűzdelt narancsszelettel, friss rozmaringággal díszítjük.

Rozmaringos kacsamell pirított burgonyával, fűszeres narancsmártással, karamelizált almakarikával
 Készítette: Erdei Blanka