Hozzávalók 1 személyre: 1 darab zsírosabb pecsenye kacsamell (nincs akkor mellé kb. 20 dkg
kacsaháj) friss rozmaring, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej
vöröshagyma, 2 alma (savanykásabb fajta), barnacukor, őrölt fahéj, 1 fahéjrúd,
egész szegfűszeg, kb. 2 ek, vaj, 2-3 nagyobb kifliburgonya vagy más nem
szétfőlős fajta, 3 narancs, kevés víz, kristálycukor, kb. 2 ek. liszt, pár
csepp balzsamecet, 0,5 dl Sangria
Elkészítés: A kacsamell bőrét átlósan beirdaljuk, a húst nem felsértve és bedörzsöljük sóval, feketeborssal, rozmaringgal. Meleg, száraz serpenyőben ezzel az oldalával lefelé hagyjuk kiolvadni a zsírját. Ha megpirult megfordítjuk, a másik oldalát is megkérgesítjük, áttesszük egy tepsire kevés zsírt öntve rá, mellétesszük a vöröshagyma és almacikkeket, a zúzott fokhagymát, pár szál rozmaringot. Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük a méretétől függően, hogy belül lehetőleg rózsaszín (rosé) maradjon.
A mártáshoz az egyik narancsot kettévágjuk, és a levét egy
gyorsforralóba facsarjuk, a másik narancsot kifilézzük, és a húsát
feldaraboljuk. A narancs levét kevés vízzel, a fűszerekkel együtt forraljuk
fel, beletesszük a narancsdarabokat. Mikor kissé elforrt a leve, cukorral
édesítjük, kivesszük az egész fűszereket, kevés vízzel csomómentesre kevert
liszttel mártás állagúra sűrítjük. A végén pár csepp balzsamecettel pikánsabbá
tehetjük.
A körethez a burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd hosszába vastag szeletekre vágjuk.
Csillag alakú pogácsaszaggatóval kivágjuk, sózzuk, borsozzuk majd ezeket a
kacsa félretett zsírjának egy részén hirtelen megpirítjuk.
A karamellizált
almakarikához az almát meghámozzuk, majd kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, közepüket pogácsaszaggatóval eltávolítjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd
beletesszük az almakarikákat, tetejét megszórjuk kevés fahéjjal elkevert
barnacukorral, majd fedő alatt rövid ideig pároljuk, de belül kissé roppanós
maradjon. Ezután megfordítjuk, a másik oldalát is megszórjuk kevés cukorral, azt
is hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd Sangriát öntünk rá, már csak annyi
ideig hagyjunk alatta lángot, amíg az alkohol elpárolog.
Tálaláskor a
kacsamell szeleteket egymást fedve tálaljuk, mellé tesszük a
burgonyacsillagokat, az almakarikát, és kevés narancsmártást locsolunk köré.
Szegfűszeggel tűzdelt narancsszelettel, friss rozmaringággal díszítjük.
Rozmaringos kacsamell pirított burgonyával, fűszeres narancsmártással, karamelizált almakarikával Készítette: Erdei Blanka |