Íme az első puncstortám, ez lett az eredmény!
Hozzávalók: (kb. 22 cm-es tortaformához)
4 tojásos piskóta (4 tojás, 4 ek. cukor, 4 ek. liszt, csipet
só, vaníliarúd, sütőpor), 20 dkg friss meggy, kávé, meggylé (a friss
kinyomkodott leve persze finomabb, mint az üveges :) ), rum /aroma/, amaretto mandulalikőr,
dió, málnalekvár, mazsola, porcukor
Elkészítés: A kihűlt piskótát megfordítjuk, az alja egyenes,
ez ideális a torta későbbi tetejének. A piskóta tetejét 1,5-2 cm vastagságban
levágjuk, majd a”maradék” belsejét kés segítségével kivájjuk, hogy a szélén és
az alján is kb. 2 cm-es fal maradjon, ne szakadjon ki. A kivájt részt
felkockázzuk. A kávét elkeverjük kevés rummal, ízesítjük cukorral. A
piskótadoboz belsejét kikenjük málnalekvárral (a széleit is). A kockák
egyharmadát meglocsoljuk a kávéval, másik részét az amarettoval, a többit pedig
a meggy levével, nem kell szétáztatni, csak hogy minden kocka finom lédús
legyen. A diót durvára vágjuk, egy részét rászórjuk a lekvárra, erre jön
rétegezve a más-más ízesítésű piskóta és mazsola, rá a dió, végül pedig a
tetejét kirakjuk a meggyel. (ha kevés
lett, ugyan így ízesített babapiskótával
is lehet tölteni a helyet) A fedőlapként szolgáló piskótalapot enyhén
meglocsoljuk kávéval, megkenjük lekvárral, és ráborítjuk a töltött piskótára.
Fogunk egy súlyosabb vágódeszkát, vagy bármit, ami nehéz és lapos, és rátesszük
a tortára, hogy a töltelék összeérjen.
Hűtőben minimum egy éjszakát
pihentetjük, de aki nem bírja megállni fél óra elteltével is fogyaszthatja. Lehet
rá cukormázat is készíteni, esetleg szörppel puncsszínűre színezni, és azzal
díszíteni, de szerintem felesleges elrontani vele, így jó, ahogy van!
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése