2012. szeptember 23., vasárnap

Csokoládés karamellás pite mogyoróval

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 ek porcukor, 1 tojás sárgája,
- karamell: 5 dkg vaj, 10 dkg világos barnacukor, 75 ml tejszín, 15 dkg aprított pörkölt mogyoró, egy csipet só
- csokoládé-ganache: 2 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat összemorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval gyorsan gyúrjuk össze, majd legalább 20 percre tegyük hűtőbe. Utána két réteg folpack között nyújtsuk kb. 4-5 mm vékonyra és óvatosan, hogy ne szakadjon ki terítsük bele a piteformába, a felesleget vágjuk le. Béleljük ki sütőpapírral és öntsünk bele sütőbabot vagy sót. Süssük 180 fokon először 20 percig, majd a nehezéket kivéve még 15 percig, míg világos aranybarna nem lesz. Óvatosan kivesszük, majd hagyjuk kihűlni.

(Tipp: NE fél kézzel fogjuk meg a formát sütőből kivétel közben,, mert így felnyomjuk a kivehető aljat és a tészta széttörik!)

A karamellás mogyoróhoz a cukrot, a tejszínt és a vajat kb. 8 perc alatt összemelegítjük és végül a mogyorót is belekeverjük, lehúzzuk azonnal a lángról. Ha kihűlt elegyengetjük (műanyag spatulával a legegyszerűbb) a pitealapon.

A csokoládés réteghez felforraljuk a tejszínt és ráöntjük az összetördelt csokoládéra, majd addig keverjük, amíg az egész homogén nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen eloszlatjuk a mogyorós rétegen. A tetejét elsimítjuk, és letakarva min. 5-6 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakán ét hagyjuk hűtőben dermedni.


Csak akkor vágjuk fel, ha a csoki már tejesen megdermedt a tetején, különben a rétegek nem fognap szépen elkülönülni egymástól a szeleteléskor.

Szeletekre vágjuk, kakaóporral megszórva, esetleg egy tejszínhab pamaccsal a tetején tálaljuk!

Jó étvágyat!





Mazsolás minikuglóf

Hozzávalók (6 darabhoz) :
14 dkg rétesliszt, 3 dkg porcukor, 2g szárított élesztő, 1 dl tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg margarin, 0,5 g só, 2,5 g vanilliáscukor, 2 dkg mazsola

Élkészítés:
Az élesztőt öntsük bele egy közepes méretű tálba, öntsük rá a langyos tejet és a porcukrot, keverjük össze és meleg helyen hagyjuk felfutni. Ezalatt a margarint keverjük habosra a sárgájával, a sóval és a vanilliáscukorral. Utána egybekeverjük a felfutott élesztős tejjel és lassan adagolva a lisztet is hozzákeverjük Lehet géppel is, de 4-5 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A tetejét meglisztezzük és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt kiborítjuk egy deszkára és finoman átgyúrjuk, 6 felé vágjuk és belehelyezzük őket a formákba. Kb. 15 percig újra kelesztjük, és addig a sütő is bemelegszik 180 fokra. Ha megkelt betesszük az előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük a sütőből és 10 percig hagyjuk pihenni, majd kiborítjuk a formából.

Ízlés szerint tetejüket megkenjük baracklekvárral és pirított szeletelt mandulába forgatjuk. De porcukorral megszórva is finom. Langyosan tálaljuk!

Jó étvágyat!