2012. szeptember 23., vasárnap

Csokoládés karamellás pite mogyoróval

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 ek porcukor, 1 tojás sárgája,
- karamell: 5 dkg vaj, 10 dkg világos barnacukor, 75 ml tejszín, 15 dkg aprított pörkölt mogyoró, egy csipet só
- csokoládé-ganache: 2 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat összemorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval gyorsan gyúrjuk össze, majd legalább 20 percre tegyük hűtőbe. Utána két réteg folpack között nyújtsuk kb. 4-5 mm vékonyra és óvatosan, hogy ne szakadjon ki terítsük bele a piteformába, a felesleget vágjuk le. Béleljük ki sütőpapírral és öntsünk bele sütőbabot vagy sót. Süssük 180 fokon először 20 percig, majd a nehezéket kivéve még 15 percig, míg világos aranybarna nem lesz. Óvatosan kivesszük, majd hagyjuk kihűlni.

(Tipp: NE fél kézzel fogjuk meg a formát sütőből kivétel közben,, mert így felnyomjuk a kivehető aljat és a tészta széttörik!)

A karamellás mogyoróhoz a cukrot, a tejszínt és a vajat kb. 8 perc alatt összemelegítjük és végül a mogyorót is belekeverjük, lehúzzuk azonnal a lángról. Ha kihűlt elegyengetjük (műanyag spatulával a legegyszerűbb) a pitealapon.

A csokoládés réteghez felforraljuk a tejszínt és ráöntjük az összetördelt csokoládéra, majd addig keverjük, amíg az egész homogén nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen eloszlatjuk a mogyorós rétegen. A tetejét elsimítjuk, és letakarva min. 5-6 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakán ét hagyjuk hűtőben dermedni.


Csak akkor vágjuk fel, ha a csoki már tejesen megdermedt a tetején, különben a rétegek nem fognap szépen elkülönülni egymástól a szeleteléskor.

Szeletekre vágjuk, kakaóporral megszórva, esetleg egy tejszínhab pamaccsal a tetején tálaljuk!

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése