2012. május 30., szerda

Könnyed túrós eperalagút

Hozzávalók: vékonyabb piskótalap (4 tojás, 4 csapott ek. kristálycukor, 4 ek. finomliszt, csipet só, 1 cs. van.cukor, 1 tk. sütőpor) 25 dkg tehéntúró, porcukor ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja és felének leve, 200 ml habtejszín, 1 tasak (4 lap) zselatin, eperlekvár, 50 dkg friss eper, a díszítéshez étcsokoládé

Fotó: Erdei Blanka

Elkészítés: A piskótatésztát hétköznapi módon elkészítjük és egy vékonyabb lapot sütünk belőle. Mikor kész nedves konyharuhával együtt feltekerve hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót áttörjük, és kikeverjük a citromhéjával- és levével. A tejszínt habbá verjük (ne verjük túl!) és beleforgatjuk az ízesített túróba, majd ízesítjük porcukorral ízlés szerint. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk (vagy a porzselatint a hátoldalon lévő utasítás szerint elkészítjük) és a krémbe keverjük. A piskótalapot megkenjük vékonyan a lekvárral, ezen eloszlatjuk a krémet, és végül a félbe vágott epreket is rátesszük. Óvatos mozdulatokkal, konyharuha segítségével feltekerjük, (az esetlegesen kifolyt krémet eltávolítjuk). Hűtőbe tesszük, és hagyjuk dermedni keveset. Mikor megdermedt szeleteljük, megszórjuk porcukorral és ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, eperrel de akár saját készítésű csokoládédíszekkel is feldobhatjuk.

Jó étvágyat!

Fotó: Erdei Blanka





Fotó: Erdei Blanka



2012. május 21., hétfő

Csirág parmezános besamelmártással, és kakukkfüves csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
500g zöldspárga, 2 csirkemellfilé, friss kakukkfű, snidling, 5dl tej, 10 dkg parmezán, 4 dkg vaj, só, fehérbors, feketebors, szerecsendió, olívaolaj, citromlé, cukor

Készítette: Erdei Blanka
Elkészítés: A csirkemelle bepácoljuk: sózzuk, borsozzuk, pár szál friss kakukkfüvet és kevés citromlevet teszünk rá, és kevés ideig hagyjuk állni. A spárgát megtisztítjuk, (a fás rész kezdeténél elpattan) és megmossuk, A spárgasípokat forró enyhén citromos, cukros, sós vízben pár perc alatt blansírozzuk, úgy hogy a tetejük kilógjon a vízből. Mikor még kicsit roppanós állagú, akkor levesszük a tüzről, és azonnal jeges vízbe tesszük. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fokozatosan csomómentesre kevert lisztes tejet. Kislángon folyamatos kevergetés közben hagyjuk a kívánt állagúra sűrűsödni, közben ízesítjük sóval, fehérborssal, szerecsendióval. A csirkemellet kevés olívaolajon először megkérgesítjük, majd mérsékelt lángon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha a besamel elérte az ideális állagot, akkor hozzáadjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad benne. A spárgasípokat legyező alakban elrendezzük a tányéron, és leöntjük kevés mártással, majd mellé tesszük a felszeletelt húst. Snidlinggel és kakukkfűvel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Készítette: Erdei Blanka



2012. május 19., szombat

Tiramisu (tojás nélkül)

Hozzávalók:
250g mascarpone, 150g tejszín, porcukor, kevés fahéj, 250g babapiskóta, 2 dl erős kávé, rum(aroma), kakaópor
Készítette: Erdei Blanka


Elkészítés: A tejszínt elektromos habverővel felverjük, beletesszük  mascarpone sajtot, fahéjat, és a porcukrot ízlés szerint és tovább keverjük. Mikor már kellemesen krémes állaga van habzsákba töltjük. Egy optimális méretű magasfalú jénai edényt kibélelünk folpackkal és az aljára egy réteg krémet nyomunk. A babapiskótákat cukros felükkel belemártjuk a rummal ízsített kávéba és ezzel a felével lefelé a krémbe gyengéden belenyomjuk. Erre egy újabb réteg krém jön a réseket kitöltve, majd a tetejét (később az alja lesz) egy réteg piskótával zárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a folpackot és a tetejét megszórjuk kakaóporral. Ha jól sikerült akkor szeleteléskor a kávés piskóta mozaikot alkot a krémben.


Jó étvágyat!


Tiramisu
Készítette: Erdei Blanka