2012. március 10., szombat

Bukta



Hozzávalók: (kb. 20-25 darabhoz)
50 dkg liszt, kevés kristálycukor, 3-3,5 dl tej , 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 3 tojás, vaj a kenéshez, sűrű szilvalekvár, 1 citrom reszelt héja
a máktöltelékhez: 9 dkg darált mák, 6 dkg porcukor, 1-1,5 dl tej, 2 tk. sárgabarack lekvár


Elkészítés: 
Bukta
Az élesztőt csipet kristálycukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a kovásszal, valamint a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, és 3 deci langyos tejjel. Miután alaposan összegyúrtuk, tetejét megszórjuk liszttel, egy konyharuhával letakarjuk, és 30-35 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkára helyezzük, ráreszeljük egy citrom héját, és újra alaposan átgyúrjuk. Kinyújtjuk, téglalap alakúra vagdossuk, majd minden darabot megtöltünk a kemény lekvárral vagy mákkal széleit összenyomkodjuk, és szintén fél órát kelni hagyjuk.
A buktákat kivajazott tepsire helyezzük kevés távolságot hagyva egymástól, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, végül 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.                                      Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!                                        


                                                                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése