2012. december 9., vasárnap

Narancsos-étcsokoládés cupcake

Hozzávalók:

muffin: 10 dkg étcsoki (min. 60%-os), 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg narancslekvár , 3 evőkanál narancslé (frissen facsart), 1 tk. sütőpor, 15 dkg finomliszt, kandírozott narancshéj
a krémhez: 2 dl habtejszín, 20 dkg étcsokoládé, diónyi vaj, 1 narancs héja, kandírozott narancshéj a díszítéshez

Elkészítés:
A vajat és a csokit egy tálban gőz fölött felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd lassan adagolva hozzáadjuk a narancslét, a lekvárt és a langyosra hűlt csokis masszát is. Azután a sütőporos lisztet is beleforgatjuk, és végül a kandírozott narancshéjat is belekeverjük. Kibélelt muffinformákba adagoljuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra tesszük, és hagyjuk hűlni. Addig elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, és ráöntjük az összetört csokoládéra, olvadásig keverjük. Közben hozzáreszeljük a narancshéjat és a vajat is. Ha kihűlt kissé felhabosítjuk és habzsákba töltjük. a muffinok tetejére nyomjuk a krémet (csillagcsőrrel a legszebb)és megszórjuk az apróra vágott kandírozott narancshéjjal.

Jó étvágyat! 




2012. szeptember 23., vasárnap

Csokoládés karamellás pite mogyoróval

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 ek porcukor, 1 tojás sárgája,
- karamell: 5 dkg vaj, 10 dkg világos barnacukor, 75 ml tejszín, 15 dkg aprított pörkölt mogyoró, egy csipet só
- csokoládé-ganache: 2 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat összemorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval gyorsan gyúrjuk össze, majd legalább 20 percre tegyük hűtőbe. Utána két réteg folpack között nyújtsuk kb. 4-5 mm vékonyra és óvatosan, hogy ne szakadjon ki terítsük bele a piteformába, a felesleget vágjuk le. Béleljük ki sütőpapírral és öntsünk bele sütőbabot vagy sót. Süssük 180 fokon először 20 percig, majd a nehezéket kivéve még 15 percig, míg világos aranybarna nem lesz. Óvatosan kivesszük, majd hagyjuk kihűlni.

(Tipp: NE fél kézzel fogjuk meg a formát sütőből kivétel közben,, mert így felnyomjuk a kivehető aljat és a tészta széttörik!)

A karamellás mogyoróhoz a cukrot, a tejszínt és a vajat kb. 8 perc alatt összemelegítjük és végül a mogyorót is belekeverjük, lehúzzuk azonnal a lángról. Ha kihűlt elegyengetjük (műanyag spatulával a legegyszerűbb) a pitealapon.

A csokoládés réteghez felforraljuk a tejszínt és ráöntjük az összetördelt csokoládéra, majd addig keverjük, amíg az egész homogén nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen eloszlatjuk a mogyorós rétegen. A tetejét elsimítjuk, és letakarva min. 5-6 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakán ét hagyjuk hűtőben dermedni.


Csak akkor vágjuk fel, ha a csoki már tejesen megdermedt a tetején, különben a rétegek nem fognap szépen elkülönülni egymástól a szeleteléskor.

Szeletekre vágjuk, kakaóporral megszórva, esetleg egy tejszínhab pamaccsal a tetején tálaljuk!

Jó étvágyat!





Mazsolás minikuglóf

Hozzávalók (6 darabhoz) :
14 dkg rétesliszt, 3 dkg porcukor, 2g szárított élesztő, 1 dl tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg margarin, 0,5 g só, 2,5 g vanilliáscukor, 2 dkg mazsola

Élkészítés:
Az élesztőt öntsük bele egy közepes méretű tálba, öntsük rá a langyos tejet és a porcukrot, keverjük össze és meleg helyen hagyjuk felfutni. Ezalatt a margarint keverjük habosra a sárgájával, a sóval és a vanilliáscukorral. Utána egybekeverjük a felfutott élesztős tejjel és lassan adagolva a lisztet is hozzákeverjük Lehet géppel is, de 4-5 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A tetejét meglisztezzük és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt kiborítjuk egy deszkára és finoman átgyúrjuk, 6 felé vágjuk és belehelyezzük őket a formákba. Kb. 15 percig újra kelesztjük, és addig a sütő is bemelegszik 180 fokra. Ha megkelt betesszük az előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük a sütőből és 10 percig hagyjuk pihenni, majd kiborítjuk a formából.

Ízlés szerint tetejüket megkenjük baracklekvárral és pirított szeletelt mandulába forgatjuk. De porcukorral megszórva is finom. Langyosan tálaljuk!

Jó étvágyat!



2012. július 26., csütörtök

Epres-mandulás ganachetorta

Hozzávalók: fehér vagy kakaós piskótaalap (a képen láthatót persze én sütöttem, sosem vetemednék arra, hogy megvegyem a boltit :) ) krém: 250g étcsokoládé, 200ml tejszín, 20g vaj, eper, pírított mandula, kevés cukor

Elkészítés: A piskótát (én tepsiben sütöttem, és tortagyűrűvel formáztam  a kört belőle) 2 részre vágjuk. A tejszínt felforraljuk, és a tördelt étcsokoládéra öntjük, olvadásig a vaj hozzáadásával folyamatosan kevergetjük. Ha már egynemű akkor hagyjuk hűlni és utána hűtőben min. 1,5 órát dermesztjük. Ha megdermedt mixerrel felhabosítjuk, ilyenkor persze elveszti gyönyörű, mélybarna színét is világosabbá válik. A piskótalapot megkenjük a krém kétharmadával, habkártyával eloszlatjuk, majd ráhelyezzük a tetejét. Kissé lenyomkodjuk. A maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a külsejét. Oldalát pirított mandulával, tetejét beboríthatjuk vékonyra vágott eperszeletekkel, vagy akár a képen látható módon is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!



2012. július 4., szerda

Puncstorta


Íme az első puncstortám, ez lett az eredmény! 

Hozzávalók: (kb. 22 cm-es tortaformához)
4 tojásos piskóta (4 tojás, 4 ek. cukor, 4 ek. liszt, csipet só, vaníliarúd, sütőpor), 20 dkg friss meggy, kávé, meggylé (a friss kinyomkodott leve persze finomabb, mint az üveges :) ), rum /aroma/, amaretto mandulalikőr, dió, málnalekvár, mazsola, porcukor

Elkészítés: A kihűlt piskótát megfordítjuk, az alja egyenes, ez ideális a torta későbbi tetejének. A piskóta tetejét 1,5-2 cm vastagságban levágjuk, majd a”maradék” belsejét kés segítségével kivájjuk, hogy a szélén és az alján is kb. 2 cm-es fal maradjon, ne szakadjon ki. A kivájt részt felkockázzuk. A kávét elkeverjük kevés rummal, ízesítjük cukorral. A piskótadoboz belsejét kikenjük málnalekvárral (a széleit is). A kockák egyharmadát meglocsoljuk a kávéval, másik részét az amarettoval, a többit pedig a meggy levével, nem kell szétáztatni, csak hogy minden kocka finom lédús legyen. A diót durvára vágjuk, egy részét rászórjuk a lekvárra, erre jön rétegezve a más-más ízesítésű piskóta és mazsola, rá a dió, végül pedig a tetejét kirakjuk a meggyel.  (ha kevés lett,  ugyan így ízesített babapiskótával is lehet tölteni a helyet) A fedőlapként szolgáló piskótalapot enyhén meglocsoljuk kávéval, megkenjük lekvárral, és ráborítjuk a töltött piskótára. Fogunk egy súlyosabb vágódeszkát, vagy bármit, ami nehéz és lapos, és rátesszük a tortára, hogy a töltelék összeérjen.
 Hűtőben minimum egy éjszakát pihentetjük, de aki nem bírja megállni fél óra elteltével is fogyaszthatja. Lehet rá cukormázat is készíteni, esetleg szörppel puncsszínűre színezni, és azzal díszíteni, de szerintem felesleges elrontani vele, így jó, ahogy van! 

Jó étvágyat! :)




2012. június 17., vasárnap

Nektarinos-mézes amerikai palacsinta

Hozzávalók: (kb. 10 darabhoz)
3 tojás, 115g finomliszt, csipet cukor, 1 púpozozz tk. sütőpor, 1,4 dl tej, csipet só, méz,  friss nektarin, friss meggy (vagy egyéb szezonális gyümölcs)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját felváltva összekeverjük a sütőporos liszttel és a tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk. A fehérjét a csipet sóval és cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. A meggyet kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és kiddé lecsepegtetve a masszához keverjük. forró teflonserpenyőben (tetszés szerint) evőkanálnyi adagokból kis lepényeket formázunk, majd mérsékelt lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A meggyek tálaláskor nem látszanak, hiszen a palacsinta belsejébe süllyedtek, így kellemes meglepetés fogyasztás közben. Tálaláskor locsoljuk meg kevés mézzel, díszítsük meggyel, nektarinszeletekkel, citromfűvel, vagy akár pirított szeletelt mandulával.

Jó étvágyat! :)

Fotó: Erdei Blanka



2012. május 30., szerda

Könnyed túrós eperalagút

Hozzávalók: vékonyabb piskótalap (4 tojás, 4 csapott ek. kristálycukor, 4 ek. finomliszt, csipet só, 1 cs. van.cukor, 1 tk. sütőpor) 25 dkg tehéntúró, porcukor ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja és felének leve, 200 ml habtejszín, 1 tasak (4 lap) zselatin, eperlekvár, 50 dkg friss eper, a díszítéshez étcsokoládé

Fotó: Erdei Blanka

Elkészítés: A piskótatésztát hétköznapi módon elkészítjük és egy vékonyabb lapot sütünk belőle. Mikor kész nedves konyharuhával együtt feltekerve hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót áttörjük, és kikeverjük a citromhéjával- és levével. A tejszínt habbá verjük (ne verjük túl!) és beleforgatjuk az ízesített túróba, majd ízesítjük porcukorral ízlés szerint. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk (vagy a porzselatint a hátoldalon lévő utasítás szerint elkészítjük) és a krémbe keverjük. A piskótalapot megkenjük vékonyan a lekvárral, ezen eloszlatjuk a krémet, és végül a félbe vágott epreket is rátesszük. Óvatos mozdulatokkal, konyharuha segítségével feltekerjük, (az esetlegesen kifolyt krémet eltávolítjuk). Hűtőbe tesszük, és hagyjuk dermedni keveset. Mikor megdermedt szeleteljük, megszórjuk porcukorral és ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, eperrel de akár saját készítésű csokoládédíszekkel is feldobhatjuk.

Jó étvágyat!

Fotó: Erdei Blanka





Fotó: Erdei Blanka



2012. május 21., hétfő

Csirág parmezános besamelmártással, és kakukkfüves csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
500g zöldspárga, 2 csirkemellfilé, friss kakukkfű, snidling, 5dl tej, 10 dkg parmezán, 4 dkg vaj, só, fehérbors, feketebors, szerecsendió, olívaolaj, citromlé, cukor

Készítette: Erdei Blanka
Elkészítés: A csirkemelle bepácoljuk: sózzuk, borsozzuk, pár szál friss kakukkfüvet és kevés citromlevet teszünk rá, és kevés ideig hagyjuk állni. A spárgát megtisztítjuk, (a fás rész kezdeténél elpattan) és megmossuk, A spárgasípokat forró enyhén citromos, cukros, sós vízben pár perc alatt blansírozzuk, úgy hogy a tetejük kilógjon a vízből. Mikor még kicsit roppanós állagú, akkor levesszük a tüzről, és azonnal jeges vízbe tesszük. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fokozatosan csomómentesre kevert lisztes tejet. Kislángon folyamatos kevergetés közben hagyjuk a kívánt állagúra sűrűsödni, közben ízesítjük sóval, fehérborssal, szerecsendióval. A csirkemellet kevés olívaolajon először megkérgesítjük, majd mérsékelt lángon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha a besamel elérte az ideális állagot, akkor hozzáadjuk a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad benne. A spárgasípokat legyező alakban elrendezzük a tányéron, és leöntjük kevés mártással, majd mellé tesszük a felszeletelt húst. Snidlinggel és kakukkfűvel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Készítette: Erdei Blanka



2012. május 19., szombat

Tiramisu (tojás nélkül)

Hozzávalók:
250g mascarpone, 150g tejszín, porcukor, kevés fahéj, 250g babapiskóta, 2 dl erős kávé, rum(aroma), kakaópor
Készítette: Erdei Blanka


Elkészítés: A tejszínt elektromos habverővel felverjük, beletesszük  mascarpone sajtot, fahéjat, és a porcukrot ízlés szerint és tovább keverjük. Mikor már kellemesen krémes állaga van habzsákba töltjük. Egy optimális méretű magasfalú jénai edényt kibélelünk folpackkal és az aljára egy réteg krémet nyomunk. A babapiskótákat cukros felükkel belemártjuk a rummal ízsített kávéba és ezzel a felével lefelé a krémbe gyengéden belenyomjuk. Erre egy újabb réteg krém jön a réseket kitöltve, majd a tetejét (később az alja lesz) egy réteg piskótával zárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a folpackot és a tetejét megszórjuk kakaóporral. Ha jól sikerült akkor szeleteléskor a kávés piskóta mozaikot alkot a krémben.


Jó étvágyat!


Tiramisu
Készítette: Erdei Blanka



2012. március 31., szombat

Csokis-meggyes muffin


Hozzávalók: (kb. 20 darabhoz):
Készítette: Erdei Blanka
35 dkg finomliszt, 1 tk. sütőpor, 1 mk. szódabikarbóna, csipet só, 20-22 dkg kristálycukor, 2 tojás, 4dl főzőtejszín, 1,5 dl olaj, 100g étcsokoládé pasztilla, 35 dkg meggy, szeletelt mandula

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. Belekeverjük a tejszínt, majd a tojásokat. Végül a cukrot és az olajat is felváltva beledolgozzuk. A csokoládét és a meggyet is könnyedén beleforgatjuk. A muffinsütő mélyedéseit papírkosárkákkal kibéleljük, a masszával ¾-ig megtöltjük, ízlés szerint megszórhatjuk kevés szeletelt mandulával, majd  180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Készítette: Erdei Blanka


2012. március 15., csütörtök

Trüffel



Hozzávalók: (kb.80 db-hoz)
20 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé (min. 65 %-os kakaótartalmú), 10 dkg vaj , 1 dl tejszín

ízesítéshez: ízlés szerint 1 narancs reszelt héja és leve, málna esetleg kevés őrölt csili de bármi mással is meg lehet bolondítani

díszítéshez: cukrozatlan kakópor, szeletelt mandula, színes tortadara, mogyoró


Elkészítés:
  1. A darabokra tört csokoládét vízgőz felett épphogy megolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A puha vajat egy tálban, kézi vagy gép habverővel habosra keverjük.
  3. Egy másik tálban kissé felhabosítjuk a tejszínt is.
  4. A vajat és a tejszínt felváltva, kisebb adagokban a csokoládéhoz dolgozzuk, és ízesítjük a választott ízzel.
  5. Egy kis szögletes formát/ tálat folpackkal bélelünk és belesimítjuk a csokikrémet (akkora formát válasszunk, hogy a csoki kb. 1,5 cm magasan álljon benne). Amikor langyos, hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  6. Másnap kiborítjuk a csokit a formából, kicsomagoljuk a folpackból és egyforma kis kockákra vágjuk.
  7. Vizes kézzel kicsit lekerekítjük a csokikockák éleit és tetszés szerint kakaóporba, finomra vágott mandulapehelybe vagy színes tortadarába hempergetjük mindegyiket.
  8. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Narancsos trüffel
Készítette:Erdei Blanka

2012. március 10., szombat

Bukta



Hozzávalók: (kb. 20-25 darabhoz)
50 dkg liszt, kevés kristálycukor, 3-3,5 dl tej , 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 3 tojás, vaj a kenéshez, sűrű szilvalekvár, 1 citrom reszelt héja
a máktöltelékhez: 9 dkg darált mák, 6 dkg porcukor, 1-1,5 dl tej, 2 tk. sárgabarack lekvár


Elkészítés: 
Bukta
Az élesztőt csipet kristálycukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a kovásszal, valamint a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, és 3 deci langyos tejjel. Miután alaposan összegyúrtuk, tetejét megszórjuk liszttel, egy konyharuhával letakarjuk, és 30-35 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkára helyezzük, ráreszeljük egy citrom héját, és újra alaposan átgyúrjuk. Kinyújtjuk, téglalap alakúra vagdossuk, majd minden darabot megtöltünk a kemény lekvárral vagy mákkal széleit összenyomkodjuk, és szintén fél órát kelni hagyjuk.
A buktákat kivajazott tepsire helyezzük kevés távolságot hagyva egymástól, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, végül 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.                                      Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!                                        


                                                                  

2012. március 4., vasárnap

Túrófánk ribizlilekvárral


Hozzávalók:
25 dkg túró, 15 dkg finomliszt, ½-1 zacskó sütőpor, 1 doboz tejföl, csipet só, 1 zacskó van. cukor, 2 tojás, olaj a sütéshez, lekvár (ízlés szerint ribizli), porcukor 

Túrófánk ribizlilekvárral
Elkészítés: 

A túrót simára keverjük a tojásokkal, a cukorral és sóval. Hozzáadjuk a tejfölt, és a sütőporral elkevert lisztet lassan adagolva belekeverjük. Pár percet hagyjuk állni, addig felforrósítjuk az olajat (közepesen bő). A masszából pingpong labda nagyságú golyókat formázunk, majd a forró olajba tesszük őket, és közepesen mérsékelt lángon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre kiszedjül, majd ízlés szerinti lekvárral, porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Túrófánk ribizlilekvárral
Készítette: Erdei Blanka

Diós-fahéjas brownie

Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)                                                                                                                             
20 dkg étcsokoládé, 20 dkg dió, 10 dkg finomliszt, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 6 tojás, 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg tortabevonó (étcsokoládé), kb. 40 darab felezett dió 

Diós-fahéjas brownie
Elkészítés: Vízfürdő felett felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A diót durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, közben egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, és végül a langyosra hűlt csokoládét. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és felváltva a lisztes diós keverékkel, laza mozdulatokkal a csokoládés masszához keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, (tűpróbával ellenőrizzük). Közben a sárgabaracklekvárt felforraljuk, és még forrón, azonnal a sütőből kivett sütemény tetejére kenjük, néhány percig szikkadni hagyjuk. A tortabevonót utasítás szerint felolvasztjuk, majd a langyos sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk. Mielőtt még teljesen megdermed, bejelöljük rajta a szeleteket, és kockánként egy fél diót helyezünk a még enyhén olvadt csokiba. Miután teljesem megdermedt a már, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!

Diós-fahéjas brownie
Készítette: Erdei Blanka                                                                                                                                                

2012. február 19., vasárnap

Narancsos csokoládétorta



Hozzávalók: 4 tojás, 4-5 csapott ek. kristálycukor, 4 ek. finomliszt, csipet só, 1-1,5 ek. cukrozatlan kakaópor, kb. 1 kk. sütőpor, 1 zacskó van. cukor,  1 tk. apróra vágott kandírozott narancshéj, 1 narancs reszelt héja, 200-250 ml főzőtejszín, 250-300 g étcsokoládé, kb. 200 g porcukor (ízlés szerint),  2 narancs leve. (díszítés: ½ narancs, szeletelt mandula, étcsokoládé)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat 3 ek. cukorral fehéredésig habosítjuk, a fehétjét a  csipet sóval, és a maradék 1 ek. cukorral kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, és belekeverjük a tojássárgájás masszába a kandírozott- és a fél narancs reszelt narancshéjával együtt. Utána először a tojáshab 1/3 részével fellazítjuk, majd a maradékot óvatosan beleforgatjuk.  Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni. A csokoládéganache-hoz a tejszínt felforraljuk, és az összetördelt étcsokoládéra öntjük, olvadásig keverjük, és a még meleg masszához hozzáadjuk a narancslevet, héjat, és a porcukrot is. Ha már langyos, kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, dermedni.  Ha krám állagúra sűrűsödött, a három szintre vágott piskótán egyenletesen elosztjuk ( a külsejét is ezzel vonjuk be). A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, és ah kihűlt ezzel borítjuk be a torta oldalát. A narancsot vékony félkarikákra vágjuk, majd ilyen formára hajlítva 50 fokos sütőben kb. 20 percet szárítjuk. A csokoládéforgácshoz a tábla csokoládé felszínéről egy éles késsel magunk felé húzva forgácsokat húzunk le.  Ezzel díszítjük a torta tetejét.
Jó étvágyat!

Narancsos csokoládétorta
Készítette: Erdei Blanka
Narancsos csokoládétorta                                                                                                                                               

2012. február 18., szombat

Sült csirkemell kapros-kefires salátával


Hozzávalók 1 személyre:  1 vastagabb szelet csirkemell, fél citrom, görög fűszerkeverék (saját készítésű is lehet), olívaolaj, pár csepp sötét balzsamecet, 1 doboz kefir, friss kapor, cseresznyeretek, sörretek, jégsaláta, kígyóuborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, koktélparadicsom, egy gerezd fokhagyma

Elkészítés: A zöldségeket kb. egyenlő méretű csíkokra vágjuk. A kefirhez adjuk az apróra vágott fokhagymát és kaprot, sózzuk, borsozzuk, citromlével, kevés mustárral ízesítjük. A csirkemellet lehetőség szerint min. egy órával sütés előtt bepácoljuk: meglocsoljuk olívaolajjal, kevés citromlével, bedörzsöljük a görög fűszerkeverékkel, kicsit sózzuk majd hűtőben hagyjuk állni. Kevés forró olívaolajon, nagylángon először kérget sütünk rá, majd vastagságtól függően kb. 8-10 percig sütjük kisebb lángon. Mikor átsült, hagyjuk pár percig pihenni. A zöldségeket meglocsoljuk kevés extra szűz olívaolajjal, pár csepp  balzsamecettel. A tányérra halmozunk a salátából, meglocsoljuk a kefires öntettel, és mellé tesszük a felszeletelt húst, citromgerezddel tálaljuk.

Sült csirkemell salátával, kapros-kefires dresszinggel                                                                                                                                                                     

2012. január 21., szombat

Almás lepény



Hozzávalók: ( kb. 22x35 tepsihez)
20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 1 Rama, 1,5 doboz tejföl, 1 tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, 1/2 zacskó sütőpor, 2,5 ek. cukor, csipet só, tisztán 2 kg alma, kb. 1 ek. fahéj


Almás lepény
Elkészítés: A kétféle lisztet a kockázott margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, 1 doboz tejfölt,  a sütőport, a sót, és a reszelt citromhéjat, a kétféle cukrot, összegyúrjuk. Mikor összeállt, visszatesszük a tálba, és konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, majd durvára reszeljük. Kicsavarjuk, ízesítjük fahéjjal, és fajtától függően kevés cukorral. A tésztát kétfelé vesszük, és kb. 0,5-1 cm vastagra, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Lefektetjük a tepsi aljára, és rátesszük az almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ezzel fedjük le a tölteléket. A lepény tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.. Ha kihűlt rombusz alakúra vágjuk, majd megszórjuk kevés enyhén fahéjas porcukorral, pírított szeletelt mandulával díszíthetjük.







Almás lepény
Készítette: Erdei Blanka                                                                                                                                                     

Rozmaringos kacsamell pirított burgonyával, fűszeres narancsmártással, karamellizált almakarikával



Hozzávalók 1 személyre: 1 darab zsírosabb pecsenye kacsamell (nincs akkor mellé kb. 20 dkg kacsaháj) friss rozmaring, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 alma (savanykásabb fajta), barnacukor, őrölt fahéj, 1 fahéjrúd, egész szegfűszeg, kb. 2 ek, vaj, 2-3 nagyobb kifliburgonya vagy más nem szétfőlős fajta, 3 narancs, kevés víz, kristálycukor, kb. 2 ek. liszt, pár csepp balzsamecet, 0,5 dl Sangria


Elkészítés: A kacsamell bőrét átlósan beirdaljuk, a húst nem felsértve és bedörzsöljük sóval, feketeborssal, rozmaringgal. Meleg, száraz serpenyőben ezzel az oldalával lefelé hagyjuk kiolvadni a zsírját. Ha megpirult megfordítjuk, a másik oldalát is megkérgesítjük, áttesszük egy tepsire kevés zsírt öntve rá, mellétesszük a vöröshagyma és almacikkeket, a zúzott fokhagymát, pár szál rozmaringot. Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük a méretétől függően, hogy belül lehetőleg rózsaszín (rosé) maradjon. 
A mártáshoz az egyik narancsot kettévágjuk, és a levét egy gyorsforralóba facsarjuk, a másik narancsot kifilézzük, és a húsát feldaraboljuk. A narancs levét kevés vízzel, a fűszerekkel együtt forraljuk fel, beletesszük a narancsdarabokat. Mikor kissé elforrt a leve, cukorral édesítjük, kivesszük az egész fűszereket, kevés vízzel csomómentesre kevert liszttel mártás állagúra sűrítjük. A végén pár csepp balzsamecettel pikánsabbá tehetjük. 
A körethez a burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd hosszába vastag szeletekre vágjuk. Csillag alakú pogácsaszaggatóval kivágjuk, sózzuk, borsozzuk majd ezeket a kacsa félretett zsírjának egy részén hirtelen megpirítjuk.
A karamellizált almakarikához az almát meghámozzuk, majd kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, közepüket pogácsaszaggatóval eltávolítjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd beletesszük az almakarikákat, tetejét megszórjuk kevés fahéjjal elkevert barnacukorral, majd fedő alatt rövid ideig pároljuk, de belül kissé roppanós maradjon. Ezután megfordítjuk, a másik oldalát is megszórjuk kevés cukorral, azt is hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd Sangriát öntünk rá, már csak annyi ideig hagyjunk alatta lángot, amíg az alkohol elpárolog.

Tálaláskor a kacsamell szeleteket egymást fedve tálaljuk, mellé tesszük a burgonyacsillagokat, az almakarikát, és kevés narancsmártást locsolunk köré. Szegfűszeggel tűzdelt narancsszelettel, friss rozmaringággal díszítjük.

Rozmaringos kacsamell pirított burgonyával, fűszeres narancsmártással, karamelizált almakarikával
 Készítette: Erdei Blanka